0

کود کامل چیست ؟

کود کامل چیست؟ کود کامل کود
ثبت شده 3 سال پیش توسط فرزیاب از سوالات جستجو شده ویرایش شده در 1400/3/6

باسلام میخواستم ببینم که کود کامل برای چه درختی خوب هست و باعث میشه سریع تر رشد کنه.

ممنون میشم جواب سوال بنده را بدهید.


1 جواب

0
3 سال پیش توسط: پریسا قلی زاده

کود کامل یا NPK حاوی عناصر نیتروژن ، فسفر و پتاسیم است که گیاهان در کل دوره چرخه رشد و نمو خود به آنها نیاز دارند. کود کامل با تامین عناصر فوق به رشد همه گیاهان کمک می کند و از پرمصرف ترین کودهای دنیاست.

کودها با توجه به مواد مغذی موجود در محتویات خود طبقه بندی می شوند. یک کود مفید باید شامل سه ماده مغذی اساسی باشد تا کامل در نظر گرفته شود که شامل  ازت ، فسفر و پتاسیم هستند. ازت به سالم نگه داشتن برگهای گیاه کمک می کند ، در حالی که فسفر در رشد ریشه سالم نقش دارد. پتاسیم به گیاهان گلدار و بارور کمک می کند و سیستم ایمنی و سلامت عمومی گیاه را تقویت می کند.هر کود شیمیایی با این ۳ ماده مغذی یک کود کامل محسوب می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه در ادامه با ما در نشریه جهان شیمی فیزیک همراه باشید.

کود کامل چیست ؟

همانطور که گفته شد کودهای کامل شامل سه ماده مغذی اصلی (نیتروژن ، فسفر و پتاسیم) می باشند. کودهای ناقص فقط یک یا دو ماده مغذی دارند. لازم به ذکر است که اکثر کودهای کامل حاوی مخلوطی از چندین کود شیمیایی مختلف هستند که تحت یک نام تجاری فروخته می شوند. بسیاری از آنها برای مصارف خاص مانند پرورش درختان مرکبات و سایر مصارف فرمول بندی شده اند.

فرمولهای مختلف کود کامل را می توان برای تغذیه هر نوع گیاه در هر شرایطی استفاده کرد. از آنها می توان برای چمن ، گیاهان خانه ، سبزیجات ، گل و درختان در هر نوع مخلوط خاک یا ظرف استفاده کرد. کودهای کامل معمولاً برای پخش ساده تر به شکل پلت یا گرانول هستند.

برای بسیاری از باغداران کیسه های سنگین محتوی کودهای مختلف راه حلی برای پرورش محصولات بهتر با بازدهی بیشتر است. البته تاثیرگذاری یک کود به نسبت های مناسب ازت (N) ، فسفر (P) و پتاسیم (K) بستگی دارد. اگرچه کمپوست ، مالچ ، کود حیوانی و سایر مواد آلی حاوی بسیاری از این مواد مغذی هستند ، اما هنوز هم ممکن است نواقصی وجود داشته باشد. میزان تغذیه تکمیلی مورد نیاز از طریق کود به شرایط خاک و نیاز گیاه بستگی دارد. در واقع کودها مکمل هایی برای حفظ سلامت و احیاء خاک هستند نه راه حلی برای تغذیه گیاهان.

بهتر است بدانید:

کود کامل یا NPK یکی از کودهای پرمصرف در کشاورزی است که دارای یکسری اعداد و ارغام است. در این سری از کودها شماره اول مربوط به مقدار نیتروژن ، شماره دوم نمایانگر محتوای فسفر و شماره سوم مقدار پتاسیم را نشان می دهد.

بنابراین کودی با نام ۱۰-۵-۵ از ۱۰ درصد نیتروژن و ۵ درصد فسفر و ۵ درصد پتاسیم تشکیل شده است. شایان ذکر است که مخلوط ۱۰-۱۰-۱۰ نیز به اندازه کود ۵-۱۰-۱۰ کامل است. تا زمانی که هیچ صفری بر روی برچسب نسبت مواد مغذی وجود نداشته باشد ، کود کامل محسوب می شود. کودهای تجاری اعم از مایع ، جامد یا گرانول ، مواد مغذی را بر روی برچسب خودشان درج می کنند که این مسئله می تواند نشان دهد شما گیاهان خودتان را با چه چیزی تغذیه می کنید.

اهمیت استفاده از کود کامل

گیاهان نسبت به سایر مواد مغذی به مقادیر بیشتری ازت ، فسفر و پتاسیم احتیاج دارند. این سه مورد اغلب به عنوان ریز مغذی های اصلی نامیده می شوند که در میان ۱۷ ماده مغذی ضروری برای حفظ بقاء گیاهان قرار دارند.

عناصر دیگر مانند آهن نیز برای زنده ماندن گیاهان بسیار مهم هستند  اما گیاهان به مقادیر بسیار کمتری به آنها احتیاج دارند. بعلاوه گیاهان مختلف نیازهای متفاوتی دارند. به عنوان مثال آزالیا نسبت به بسیاری از گیاهان دیگر به آهن بیشتری احتیاج دارد.

گیاهان تمام مواد مغذی مورد نیاز خود را به طور طبیعی از هوا و خاک به دست می آورند ، اما خاک به ویژه در چمنزارها و باغات پررونق از این عناصر تخلیه می شود. از آنجا که گیاهان همواره از N-P-K استفاده می کنند ، این مواد مغذی نیاز به دوباره پر کردن و به عبارتی جایگزینی دارند.

بهتر است بدانید:

هر یک از سه ماده مغذی موجود در N-P-K  عملکرد ویژه ای در گیاه  دارند. نیتروژن (N) باعث رشد شدید  برگ و افزایش رنگ سبز در گیاهان می شود. بدون وجود نیتروژن کافی ، رشد کند می شود و چمنزارها و گیاهان کم رنگ می شوند. البته وجود بیش از حد ازت نیز برای گیاهان گلدار و درختان میوه خطرناک است و باعث می شود آنها شکوفه ها و میوه های خود را از دست بدهند.

نیتروژن آزادانه در خاک حرکت می کند ، بنابراین آب حاصل از باران های سنگین یا آبیاری در فرآیندی به نام آبشویی ، نیتروژن را از بین می برد. کودهای کامل مواد مغذی مورد استفاده و از دست رفته را مجددا جایگزین می کنند تا چمن ها و باغ ها تغذیه شوند.

فسفر (P) انرژی را در رشد ریشه ها،  گل ها ، میوه ها و دانه ها متمرکز می کند ، در ضمن به گیاهان کمک می کند تا از سایر مواد مغذی به طور مؤثر استفاده کنند. کمبود فسفر ، ریشه ها را ضعیف می کند و مانع  گلدهی و میوه دادن درختان می شود.

پتاسیم (K) رشد کلی گیاه را تقویت کرده و به تنظیم ریشه و رشد رو به بالا کمک می کند و گیاهان را سالم و متعادل نگه می دارد. این امر بر همه جنبه های بهزیستی چمن و باغ ، از تحمل سرما و خشکی تا بیماری و مقاومت در برابر آفات تأثیر می گذارد.

مقدار و روش استفاده از کود کامل یا NPK

بطورکلی مقدار کود مورد نیاز به نوع گیاه و نیازهای آن محصول به عناصر مغذی بستگی دارد. البته قبل از مصرف کود باید مقدار عناصر موجود در خاک را با آنالیز خاک مشخص می شود. کودهای کامل با نسبت های مختلف را می توان در زمان های مختلف به کار برد. به عنوان مثال کود کامل NPK  که دارای مقدار فسفر بالا می باشند را می توان همراه با کشت استفاده نمود و یا کودهای حاوی مقدار نیتروژن بالا را باید در زمان های نیاز گیاهان به نیتروژن مصرف نمود. توجه داشته باشید که این کودها را نباید در زمان گلدهی درختان مصرف نمود.

محلول پاشی کود کامل را می توان در زمان تورم جوانه ها، مرحله فندقی شدن و مرحله بعد از برداشت انجام داد تا به تامین عناصر از دست رفته خاک و ذخیره آنها جهت تغذیه در زمان خواب درخت و یا کشت بعدی کمک کند.

این کودها با توجه به نوع محصول می توانند به صورت پخش سطحی در زمان کشت برای محصولات زراعی ، به صورت محلول پاشی برای محصولات باغی و گل های آپارتمانی و همچنین  به صورت کود آبیاری در محصولات گلخانه ای و کشت های هیدروپونیک مورد استفاده قرار بگیرند.

به ابتدای حروف کودهای ماکروی مورد استفاده در انواع کشت‌ها در کوددهی گیاهان NPK (ان پ کا) گفته می‌شود.

حرف N: مخفف ازت

حرف P: مخفف فسفات

حرف K: مخفف پتاس

عریف کودهای ماکرو و میکرو در صنعت کشاوزی

این تعاریف بر مبنای میزان نیاز گیاه بصورت عام در کل دوره رشد و نمو به عناصر مختلف، تعریف شده است. به بیان ساده‌تر به عناصری که گیاهان بصورت عمومی در کل دوره رشد و نمو خود بیشترین نیاز را به این عناصر کودی دارند یعنی همان NPK (ان پ کا)، و به مواد کودی که از لحاظ مقادیر نیاز کمتری به آنها دارند مثل بور، مولیبدن، منگنز و … میکرو گفته می‌شوند.

نکته بسیار مهم

چرا به کودهای ماکرو، NPK (ان پ کا) گفته می‌شود و مثلا P.K.N (پ کا ان) گفته نمی شود؟

علت این نام‌گذاری به دلیل اولویت احتیاجات گیاهان بر مبنای زمان رشد و نمو به این نوع کودهاست. به زبان ساده‌تر گیاهان در کل دوره زندگی خود سه مرحله‌ای: کاشت، داشت و برداشت دارند که به ترتیب در این مراحل به کودهای ماکروی زیر احتیاج خواهند داشت.

کاشت N

داشت P

برداشت K

البته استفاده از این عناصر در مراحل سه گانه رشد و نمو استثناهائی هم دارد، مثلا در ابتدای دوره کاشت برای افزایش میزان ریشه‌زائی از کودهای حاوی فسفات (P) هم استفاده می‌شود و مواردی از این دست که در ادامه به آن اشاره خواهد شد

حتما برای خرید کود های عاری از آلودگی به فروشگاه بذر کارنیلا مراجعه نمایید و برای خرید کود اقدام فرمایید .

?

عناصر پرمصرف (ماکرو) شامل : ازت- فسفر- پتاس- کلسیم- منیزیم

عناصر کم‌مصرف (میکرو) شامل : آهن- روی منگنز- مس- بر

به کودهایی که مجموع عناصر فوق را با هم و به نسبت متناسب دارا باشد اصطلاحاً کود کامل یا NPK گفته می‌شود.

گیاهان بیشتر از هر چیز دیگری به سه عنصر نیتروژن (N)، فسفر (P) و پتاسیم (K) نیاز دارند.

عملکرد نیتروژن برای گیاه

نیتروژن  به رشد سریع شاخ و برگ کمک می‌کند. و در تولید بذر گیاه و افزایش میوه موثره است. همچنین به فتوسنتز کمک می کند و کیفیت بهتر محصول از مزایای استفاده از نیتروژن است.

عملکرد فسفر برای گیاه

فسفر مهم‌ترین عامل در روند صحیح فتوسنتز برای گیاه است. کمک به روند تبدیل انرژی خورشید به انرژی شیمیایی قابل استفاده برای گیاهان است. فسفر توانایی گیاه برای مقابله با استرس را بالا می‌برد. از دیگر مزیت‌های فسفر، ریشه‌زایی بهتر و زیادشدن شکوفه و محصول در گیاهان را می‌توان نام برد.

عملکرد پتاسیم برای گیاه

پتاس به کیفیت میوه و تشکیل پروتئین در میوه کمک می‌کند. کاهش بیماری‌ها در گیاه از دیگر فواید پروتئین است. در گیاهان زینتی برای گلدهی و در درختان میوه به درشت‌شدن میوه و رنگ‌انداختن میوه کمک می‌کند.

نحوه مصرف کود NPK

حتماً برای استفاده از کود NPK، به میزان توصیه‌شده توسط شرکت‌های تولیدکننده توجه کنید. استفاده بیش از حد کود NPK موجب خسارت به گیاه می‌شود. برای مثال ۳ kg per 100 Ltr یعنی ۳ گرم برای ۱ لیتر آب. (البته این فقط یک مثال است )

معنی اعداد کودهای NPK

بدون شک اتفاق افتاده که برای خرید کود از یک فروشگاه، گلخانه و یا وبسایت با اعدادی روی بسته کودها روبه‌رو شوید. اولین چیزی که با دیدن این اعداد به ذهن می‌آید این است که منظور از این اعداد چیست! اعدادی ۳ رقمی مانند ۱۰-۱۰-۱۰، ۱۸-۱۸-۱۸، ۱۵-۵-۳۰، ۲۰-۲۰-۲۰ این اعداد چه مفهومی دارند؟ با ما همراه باشید.

سه شماره روی کود، مقدار ارزش کود است که برای مصارف گیاه، طی دوره رشد مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ۴ ماکرو کود شامل: نیتروژن (N)، فسفر (P) و پتاسیم (K) و به مختصر NPK معروف است.

اعدادی که مقدار بیشتری را دارند نشانه میزان بیشتر ماکرو کود در ترکیب است. برای مثال در ترکیب ۱۵-۵-۳۰ پتاسیم بیشتر است. همچنین در ترکیب‌های یکسان مقدار کود در ۱ واحد مورد توجه است. برای مثال ترکیب ۱۰-۱۰-۱۰ میزان کمتری از ۲۰-۲۰-۲۰ را در یک واحد دارا می‌باشد. ترکیب‌هایی که عدد صفر در آن به کار رفته حکایت از نداشتن ماکرو کود است. برای مثال ترکیب ۱۰-۰-۰ نشان می‌دهد فقط نیتروژن در ترکیب موجود است.

دلیل اهمیت NPK

با خواندن این مقالبه از فروشگاه بذر کارنیلا حتما تا کنون متوجه شده اید که اعداد جلوی کود ها چه معنایی دارند ؟ اما هم اکنون بررسی خواهیم نمود که چرا NPK برای گیاهان از اهمیت زیادی برخوردارند. اصلا چرا باید به گیاهان کود داد؟

تمام گیاهان زنده، در مراحل رشد و زندگی بدون استثنا NPK یا همان نیتروژن k نیاز دارند. بدون این کودها گیاهان  از بین خواهند رفت.

به شما توصیه میکنید هرکز از کود هایی که به صورت دستی بسته بندی شده اند استفاده نکنید و حتما از بذر سبزی اورجینال  و بذر صیفی جات اورجینال فروشگاه کارنیلا استفاده نمایید

https://vrgl.ir/eBo9C

سوال یا مشکل مطرح شده از بخش جستجو توسط مدیر سایت در بخش سوالات درج شده است اگر شما سوالی مشابه با این سوال یا ایرادی چه از لحاظ نوشتاری چه از لحاظ دستور زبان و غیره مشاهده میکنید می توانید این سوال را از اینجا ویرایش کنید

loader

لطفا شکیبا باشید ...